Welke voeding kun je beter vermijden bij aambeien?

Heb je last van aambeien? Dan ben je niet de enige, ondanks dat het een onderwerp is waar we niet graag over spreken. Ongeveer 20 – 50% van de zwangere vrouwen heeft er last van en naar schatting heeft ongeveer 50% van de volwassenen er in ieder geval een keer last van gehad. De mate waarin je er last van hebt kan verschillen. Houd er rekening mee dat ze tot vervelende pijn kunnen leiden, waardoor het verstandig is om je voeding zo te kiezen dat je de kans in ieder geval zo klein mogelijk maakt.

Cafeïne en alcohol

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je weinig cafeïne en alcohol gebruikt, aangezien dit stoffen zijn die een ‘vocht afdrijvende werking’ kennen. Dit zorgt ervoor dat je verder uitgedroogd zal raken, waardoor er meer spanning op de stoelgang kan komen te staan. Hierdoor ontstaat er druk op het gebied rond de anus, een plaats waar zich aambeien kunnen ontwikkelen. Raken je aderen ontstoken en opgezwollen? Dan is het verstandig om minder cafeïne en alcohol te drinken en per dag zo’n 8 glazen water of vruchtensappen te drinken. Je komt op die manier aan voldoende vocht. Bovendien kunnen de donkere bessensappen helpen de aambeien te verminderen.

Voedingsmiddelen met suiker

Er komt steeds meer suiker voor in onze voeding, ondanks de inspanningen van de frisdrankindustrie (Light, Zero). De voeding zelf bevat nog altijd veel suiker. Het gaat om taarten, snoep, ijs, koekjes en wellicht een donut, maar ook om andere voeding die we tot ons nemen. De suiker zorgt voor ontstoken aderen rondom de anus, waardoor er constipatie en een gespannen stoelgang kan ontstaan. Dit is een voedingsbodem voor aambeien, waardoor het verstandig is om een teveel aan suiker zoveel mogelijk te voorkomen. Wil je weten hoe je daar goed voor kunt zorgen? Abonneer je dan direct op onze nieuwsbrief.

Zoute voeding

Het is ten derde verstandig om niet teveel zoute voeding in te nemen, aangezien je bloeddruk daarvan op zal lopen (natrium). Probeer chips, patat, gezouten noten en soep in blik te voorkomen. Dit is voeding die bij kan dragen aan de ontwikkeling van aambeien, zeker wanneer je er ook van houdt om vet voedsel te consumeren.
Pas op met de genoemde voedingsmiddelen, om ervoor te zorgen dat je de kans op aambeien zo klein mogelijk kunt maken. Het is daarnaast van belang om voldoende te bewegen, bijvoorbeeld wanneer je voor je werk lang dient te zitten of te staan.

Laat een reactie achter!