”Wat kan ik zelf doen tegen aambeien?”

man met aambeien“Ik vermijd al een tijd lang een bezoek aan de dokter voor mijn uitwendige aambeien. Ik heb allerlei soorten middelen en vrij te verkrijgen medicatie tegen aambeien geprobeerd, van huismiddelen tot aan crèmes, zetpillen en andere lokaal verdovende middelen maar uiteraard zoals je het al voelt aankomen hielp niks.

Ik probeer een zo vezelrijk mogelijk dieet te volgen, maar ook dat lijkt niet te helpen ookal volg ik het al maanden. Ik ben het helemaal zat. Is er nog iets anders wat ik kan doen, voordat ik een gênant bezoek aan de dokter moet brengen?”

Om deze vraag te beantwoorden, moet ik eerst even kort uitleggen wat aambeien precies zijn. Aambeien zijn opgezwollen ophopingen van bloedvaten, weefsel en vocht.

Ze zorgen voor enorme pijn en jeuk als ze uit de anus komen te puilen, door een hoge druk erop zoals bijvoorbeeld gebeurd door een slechte stoelgang, omdat ze dan worden klemgezet als het ware. Door de druk lopen de aambeien vol met vocht en bloed en kunnen ze verder gaan uitzetten. Zodra ze buiten de anus komen, kunnen ze ontstoken raken.

Om erachter te komen wat je nog meer zelf tegen aambeien kunt doen, moet je dus weten wat die druk op de anus (heeft) veroorzaakt, waardoor de aambeien ontwikkelen.

Een enkele moeizame stoelgang zal geen inwendige aambeien (of uitwendige) kunnen veroorzaken; er moeten dus andere factoren zijn die blijvende druk op zwellichamen in de anus uitoefenen. *Natuurlijk is het hiernaast ook belangrijk dat de reeds bestaande aambeien worden behandeld en kleiner in omvang worden.

Nu kunnen er verschillende aambeien oorzaken zijn, die allen zo bepaalde aambeien verschijnselen kunnen opleveren.

Het volgen van een vezelrijk dieet is absoluut een aanrader voor mensen die aambeien hebben, omdat een vezelrijk dieet zorgt voor een zachtere en vochtigere stoelgang, omdat deze dan soepeler verloopt en minder druk uitoefent op de aambeien.

Misschien merk je door een vezelrijk dieet geen permanente aambeien genezing, maar stoppen met een vezelrijk dieet volgen zal je aambeien absoluut meer slecht dan goed doen.

Door een vezelrijk dieet, is de kans op irritatie van de zwellichamen in het rectale gebied door een moeizame ontlasting veel kleiner.

Natuurlijk biedt alleen een vezelrijk dieet geen permanente genezing, want een goede stoelgang gaat alleen verergering van aambeien tegen en lost ze nog niet geheel op. Het is goed om aambeien zo min mogelijk te irriteren maar de bestaande aambeien moeten natuurlijk wel worden behandeld anders blijven ze voor pijn, jeuk en andere anale ongemakken zorgen.

Dingen die je zelf kunt doen tegen aambeien verschijnselen zijn o.a. genoeg water drinken, (minimaal 2 liter per dag) en de aambeien vochtig houden met een organische/natuurlijke zalf of crème waar geen kleur en geurstoffen in zitten.

Eet makkelijk verteerbare voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en (donker)bruin brood en vermijd vetten en suikers.

*Dit waren enkele preventieve tips die je helpen bij het tegen gaan van verergering van aambeien, maar wil je weten op welke manieren je bestaande aambeien echt permanent kunt genezen? Lees dan hier verder

Laat een reactie achter!