Vijf tips om aambeien te voorkomen tijdens je zwangerschap

Het is bekend dat veel vrouwen last van aambeien krijgen wanneer ze zwanger raken. Dat gebeurt onder invloed van de hormonale veranderingen, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het verteringsproces vertraagd raakt. Hierdoor kan er constipatie ontstaan, iets wat in de volksmond ook wel een verstopping genoemd wordt. Het is van belang om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Drink veel water

Drink allereerst veel water, zo’n 8 tot 10 glazen per dag. Kies voor zuiver drinkwater, dus probeer thee, koffie en sap te laten staan. Het water zorgt ervoor dat zich niet zomaar opstoppingen zullen vormen en je dus geen last krijgt van constipatie. Aangezien dit een van de belangrijke oorzaken is van aambeien neem je op die manier een belangrijke stap.

Blijf niet te lang zitten of staan

Het is daarnaast verstandig om niet te lang te gaan zitten of staan, aangezien dat ervoor zorgt dat zich meer druk op het onderlichaam zal richten. Hierdoor kan de doorstroming van het bloed naar de rectale aderen vertraagd raken. Indien je op een stoel werkt (bijvoorbeeld op een kantoor) is het verstandig om af en toe even een paar minuten rond te lopen of wat te rekken en te strekken.

Ga ontspannen om met ontlasting

Probeer zo ontspannen mogelijk om te gaan met ontlasting, aangezien dit voor vervelende bewegingen en druk kan zorgen, bijvoorbeeld tijdens het persen. Probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen. Indien het lastig is om de stoelgang ontspannen plaats te laten vinden kun je je voeten eventueel op een krukje plaatsen.

Ga op tijd naar het toilet

Ga in ieder geval op tijd naar het toilet, zodra je aandrang voelt om dit te doen. Op het moment dat je hier te lang mee wacht ontstaat er een vervelende druk. Die overbelasting zal ervoor zorgen dat de stoelgang vervolgens minder ontspannen verloopt, waardoor je de aambeien juist in de hand werkt wanneer je zwanger bent of je dat graag wilt worden.

Doe Kegel oefeningen

Het is tenslotte een goed idee om Kegel oefeningen te doen, die zijn vernoemd naar Arnold Kegel. Hij is een gynaecoloog die de oefeningen heeft bedacht, om de bekkenbodemspier goed te trainen. Er bestaan verschillende soorten oefeningen. Het is verstandig om deze oefeningen in samenwerking met je huisarts uit te zoeken, zodat deze goed aansluiten bij de aambeien waar je last van hebt, of die je juist wilt voorkomen.

Laat een reactie achter!