Uitwendige Aambeien

Uitwendige aambeien

Uitwendige Aambeien zijn meestal erg pijnlijk en brengen over het algemeen meer complicaties en ongemakken met zich mee dan inwendige aambeien.

Het verschil tussen deze twee soorten aambeien zit hem in waar de aambei zich bevind, bij uitwendige aambeien zijn de opgezwollen ophopingen van bloedvaatjes en vocht (de aambeien) namelijk buiten de anus komen te liggen.

Inwendige aambeien bevinden zich in het gebied vlak vóór de anuskringspier, deze zijn bij de anus dus niet zichtbaar (maar wel duidelijk merkbaar).

Uitwendige aambeien, hoe ontstaan ze?

Uitwendige aambeien zijn uitgezakte zwellichamen, die door druk zijn opgezwollen en meer vocht en bloed vasthouden dan gezonde zwellichamen. Zwellichamen zorgen ervoor dat de anus goed sluit en houden vocht en slijm vast. Dit is ter bescherming van het rectale gebied en zorgt ervoor dat de anus niet spontaan vocht en ontlasting los laat.

Deze kussentjes van bloedvaatjes en slijmvlies heeft iedereen maar niet iedereen heeft hier last van. Wanneer de druk op deze zwellichamen toeneemt (lees aambeien oorzaken) zetten de zwellichamen uit en worden ze groter.

Eenmaal opgezwollen is het moeilijk om de zwellichamen weer in gezonde staat te krijgen en door toenemende of aanhoudende druk op het rectale gebied kunnen ze verder uitzetten en vergoten.

Als je het hebt over uitwendige aambeien het je het over een peri-anale opstapeling van bloed en vocht van de zwellichamen.

Uitwendige aambeien zijn veel voorkomend tijdens/na en voor de zwangerschap of bevalling (lees: aambeien zwangerschap) en bij personen met een moeilijke stoelgang of mensen die al eerder last hebben gehad van inwendige aambeien.

Uitwendige aambeien die bloedingen veroorzaken

Over het algemeen zijn uitwendige aambeien goed zichtbaar en kunnen deze regelmatig voor bloedingen zorgen. Dit kan zowel tijdens de (moeilijke) stoelgang als tijdens normale dagelijkse/intensieve activiteiten.

Als je echter last van extreem bloedverlies en extreme pijn hebt kunnen dit tekenen zijn van een serieuze medische toestand die persoonlijk onderzocht moet worden door een professional. Met extreem bloedverlies worden ernstige rectale bloedingen bedoeld.

Natuurlijk is extreem bloedverlies bij uitwendige aambeien erg vervelend en komt gelukkig niet vaak voor. Als dit bij jou echter wel het geval is dan is het belangrijk dat je direct actie onderneemt en contact opneemt met een medisch professional.

Zelf uitwendige aambeien terug duwen bij klachten van bloedingen kan zeer gevaarlijk zijn door de kans op bacteriële infecties.

Behandeling van uitwendige aambeien

Indien je geen last hebt van deze extreme bloedingen is het niet nodig om bang te zijn voor een erge medische ziekte. Bloedingen bij zowel interne aambeien als inwendige aambeien zijn zeer vaak voorkomend maar zijn gelukkig wel goed tegen te gaan.

Er zijn verschillende soorten behandelingen tegen uitwendige aambeien mogelijk en er is een groot aanbod van medicatie tegen aambeien verkrijgbaar. Naast medische ingrepen en anale onderzoeken kun je ook zelf de druk op de uitwendige aambeien verlichten, zodat deze de kans krijgen om te herstellen van de opgezwollen conditie.

Het wordt aangeraden om voor een crème of aambeien zalf te kiezen die je snel een (tijdelijk) verdovend en verzachtend gevoel geeft zodat de ergste klachten even worden verlicht.

Daarnaast is het natuurlijk ook zeer belangrijk om de uitwendige aambeien permanent te behandelen, om van deze pijnlijke en vervelende kwaal af te komen.

Wil je meer weten over hoe je zelf met kleine aanpassingen en tips je aambeien kunt behandelen op een natuurlijke manier, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang direct via email meer informatie over het tegen gaan van uitwendige aambeien.

Klik hier om de gratis nieuwsbrief via email te ontvangen