Soorten Aambeien

Aambeien zijn gezwollen aders in de anus, die rectale bloedingen veroorzaken. Aambeien worden ook wel omschreven als opgezette spataderen. (Lees hier alle mogelijke aambeien oorzaken) Deze gezwollen aders kunnen voor zeer pijnlijke aambeien symptomen zorgen.

Indien aambeien vroegtijdig worden behandeld worden ernstigere complicaties en klachten voorkomen. Een behandeling is zelfs bij milde vormen van aambeien noodzakelijk.

Aambeien worden in graden onderverdeeld, je leest er hier alles over.

Graad 1;
De meest lichte versie van aambeien. Je kunt de aambeien van buitenaf niet zien en de klachten zijn zeer mild. Jeuk en irritatie zijn de eerste symptomen. Een vezelrijk dieet is in de meeste gevallen zeer effectief.

Graad 2;
De aambeien van de tweede graad, zijn als iets groter en komen met het persen mee naar buiten. De klachten worden al duidelijker. De jeuk en lichte pijn kunnen worden verholpen met zalven en zetpillen.

Graad 3;
De aambeien van de derde graad, zijn zichtbaar groter dan de eerste twee graden. De aambeien komen vaker naar buiten en zorgen voor meer klachten. Bij de stoelgang is bloed zichtbaar. Klein chirurgische ingrepen buiten een ziekenhuisopname bieden veel oplossing. Zo kan de aambei uiteinde met een soort elastiekje worden afgebonden. Dit zorgt ervoor, dat de toevoer van bloed naar de aambei wordt geblokkeerd. Binnen enkele dagen zal de aambei uitdrogen en vanzelf verdwijnen.

Graad 4;
Als laatste zijn er aambeien van de vierde graad. Dit is een zeer ernstige soort. De klachten zijn groot. De aambeien zijn groot en pijnlijk en zijn tevens niet meer terug te duwen. Een chirurgisch ingreep is nodig om de aambei te verwijderen. Deze ingreep wordt ook wel een hemorrhoidectomie. In sommige gevallen hechten ze de bloedvaatjes van de aambeien dicht.

De eerste en tweede graad aambeien noemen we ook wel inwendige aambeien. Aambeien van graad 3 en 4 worden uitwendige aambeien genoemd. De graden zijn gebaseerd op de ernst en grootte van de aambei. De klachten bij de eerste twee graden aambeien zijn meestal jeuk en irritatie rondom de anus. Bij de derde en vierde graad aambeien zijn de klachten vaak ernstiger en kunnen er regelmatig bloedingen voor komen.

Heb je last van aambeien klachten en symptomen die bij één van deze 4 categorieën van graden past? Dan is het aangeraden om je aambeien vroegtijdig te verwijderen.

Laat een reactie achter!