Last van een moeizame stoelgang

harde ontlastingHarde ontlasting en een moeizame stoelgang kunnen een oorzaak van aambeien zijn! Let er dus goed op dat je stoelgang soepel verloopt.

Hoe het komt dit één van de mogelijke oorzaken van aambeien is?

Omdat het gebied rondom de anus heel kwetsbaar is en bestaat uit weefsel met vochtblaasjes en vele fijne, netwerken van bloedvaatjes en sponsachtig vleesweefsel. Dit gebied vlakvoor de anus beschermd het gebied; het zorgt er o.a. voor dat er geen bacterien via de anus naar binnen kunnen komen en dat er geen ontlastingsvocht lekt uit de anus. Ook het het de anus luchtdicht.

Dit weefsel vanbinnen, rondom de anus is dus heel teer en kwetsbaar en kan opzetten wanneer er druk op komt te staan. Dit is dus het geval wanneer je een moeizame ontlasting hebt.

Niet alleen een te harde ontlasting kan trouwens de bloedvaatjes in de anus irriteren en doen laten opzetten; ook met krachtpasserende diaree heeft een aantastend effect op de tere huid in en rondom de anus. De bloedblaasjes en het weefsel zet hierdoor op en als gevolg daarvan wordt er een bobbeltje gevormd dat er uit kan zien als een vleesachtig bobbeltje.

Dit vleesachtige bobbeltje is dus eigenlijk niets meer dan een ophoping van bloedvaatjes, vocht en weefsel; een aambei! Ookwel zwellichaam genoemd, bekend in de volksmond als uitgezette spatader.

Bloed in ontlasting (of bloedende aambeien) is vaak een zichtbaar teken van een moeizame stoelgang, ook klachten zoals pijn tijdens de stoelgang zijn duidelijke tekenen van een te harde ontlasting. Heb je hier last van, zorg dan dat je wat meer vezels binnen krijgt en meer groente en fruit gaat eten. En minimaal 2 liter water per dag drinkt!  Dit zorgt al zeer snel voor een makkelijkere stoelgang en zo voorkom je de kans op de vorming en verergering van aambeien.

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om aambeien tegen te gaan? Lees dan het artikel aambeien behandelen

Laat een reactie achter!