Inwendige Aambeien

Inwendige aambeien

Inwendige aambeien kunnen optreden door een verhoogde druk op de bloedvaatjes in de anus, maar wat zijn dat nu precies, aambeien?
Weet jij wat inwendige aambeien precies veroorzaakt en wat je er het beste tegen kunt doen? In dit artikel lees je er alles over.

Wat zijn inwendige aambeien?

Inwendige aambeien zijn zwellichamen in de anus die opgezwollen en geïrriteerd zijn geraakt. Zwellichamen zijn onderdeel van het rectum en darmkanaal en zorgen voor de bescherming en het juist sluiten van de anus.
Ook houden deze zwellichamen vocht en slijm vast en zorgen ze ervoor dat er geen vocht kan lekken uit de anus.

Gezonde zwellichamen zorgen normaal gesproken niet voor problemen en zijn verder ook niet voelbaar. Wanneer er een te hoge druk op de darmen of anus komt te staan, gaan deze zwellichamen opzetten.

Het weefsel van bloedblaasjes, vocht en slijmklieren dat zich rondom de anus bevind vult zich door de druk op met meer bloed en vocht waardoor ze gaan uitzetten. (Dit kan tijdens de stoelgang dus zorgen voor bloedende aambeien).
Wanneer er gedurende langere tijd -of op regelmatige basis druk op de anus staat kan het zo zijn dat de zwellichamen een bepaalde vorm aannemen.
De zwellichaam vormt zich naar een knobbeltje en wordt groter naar mate de druk aanhoud.

Deze verhoogde druk kan resulteren in symptomen zoals anale ongemakken en helder-rood bloed in de ontlasting en/of op het wc-papier. Factoren die het risico op het ontwikkelen van deze aandoening kunnen verhogen, zijn obstipatie (harde ontlasting), vet eten, weinig vezels eten en weinig bewegen.

Factoren die de kans op inwendige aambeien vergroten

Harde ontlasting, of andere gewoonten zoals langdurig zitten bij bijvoorbeeld een zittend beroep.
Zwangerschap
Ouderdom
Chronische constipatie of diarree
Anale seks
Cirrose
Obesitas
Een vettig- of vezelarm dieet.

Natuurlijk zijn er nog velen andere factoren die de kans op inwendige aambeien vergroten. Voor meer informatie hierover kun je deze hier lezen: aambeien oorzaken.

Symptomen van inwendige aambeien

Het meest voorkomende symptoom van inwendige aambeien is helder rood bloed verlies tijdens de ontlasting.

Andere symptomen zijn:

Anale ongemakken zoals pijn, jeuk en een drukkend gevoel

Pijn tijdens de ontlasting

Pijnlijk gevoel van volheid /bedrukking na een stoelgang

Alhoewel pijn niet echt een symptoom is van inwendige aambeien, kan deze klacht wel duiden op aambeien die uitwendig dreigen te worden.

Wanneer je last hebt van inwendige aambeien en je krijgt er steeds meer pijnlijke klachten door, dan is het dus mogelijk dat de aambeien verder uitzakken en daardoor uitwendig komen te liggen. Met andere woorden, de zwellichamen zakken zodanig uit dat deze buiten de anus komen te liggen en dit noem je dus uitwendige aambeien.

Inwendige aambeien die niet juist en op tijd worden behandeld kunnen erger en groter worden en zo van inwendige aambeien veranderen naar uitwendige aambeien.

Hoe wordt een diagnose gesteld voor inwendige aambeien?

Om de interne aambeien te diagnosticeren, zal de zorgverlener eerst beginnen met het stellen van een aantal vragen (naar je medische voorgeschiedenis) wat gevolgd wordt door een fysiek onderzoek. De behandelend arts kan aan de hand hiervan ook een aantal tests uitvoeren.

Een grondige evaluatie en een goede diagnose door de arts is erg van belang wanneer er bloed in het rectum, of bloed in de ontlasting optreedt. Rectale bloedingen kunnen namelijk ook een symptoom zijn van andere maag-aandoeningen, zoals darmkanker of rectale kanker.

Nader onderzoek van het rectum op inwendige aambeien vereist een anaal onderzoek met een anoscoop – dit is een holle, verlichte slang waarmee de inwendige aambeien worden bekeken. Ook een proctoscoop kan voor dit onderzoek worden gebruikt, hiervoor wordt meestal gekozen wanneer een uitgebreider, volledige onderzoek nodig is.

Om andere oorzaken van rectaal bloedverlies uit te sluiten, kan de arts het rectum onderzoeken met een sigmoïdoscopie of de gehele dikke darm met colonoscopie.

Het behandelen van inwendige aambeien

Er zijn een aantal mogelijke behandelswijzen tegen inwendige aambeien.

Bij het kiezen van een geschikte behandeling is het belangrijk dat je let op zaken zoals:

-De ernst van je aambeien

-De duur van de klachten

-Intieme aspecten die er bij zullen komen kijken bij het behandelen ervan

-Andere wensen en voorkeuren qua geneesmiddelen en medicatie tegen aambeien

-Het aanbrengen of inbrengen van verschillende (lokaal toepasbare) middelen tegen inwendige aambeien.

Indien je liever niet naar de huisarts gaat is het toch belangrijk dat je zelf iets tegen de inwendige aambeien doet, om ergere problemen te voorkomen.

Zoals je in dit artikel hebt gelezen kunnen inwendige aambeien uitzakken tot uitwendige aambeien; deze zijn véél moeilijker te behandelen dan inwendige aambeien. Wil je weten hoe je met makkelijk uitvoerbare tips zelf je aambeien kunt aanpakken? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief over aambeien.

Klik hier voor de nieuwsbrief