Getromboseerde aambei

trombose aameiGetromboseerde aambeien zijn aambeien die gedurende een lange periode zijn afgekneld in het rectale gebied bij de anus. Door de afknelling is er een ader binnenin de aambei geknapt en is een bloedstolsol ontstaan.

Je herkent deze zogenaamde ‘trombose aambei’ aan de harde huid met blauwe kleur doordat het bloedstolsol tegen het omhulsel (bestaande uit huid en slijmvlies) van de aambei aandrukt.

Een getromboseerde aambei is vaak zeer pijnlijk en ziet er schrikwekkend uit. Raadpleeg altijd een arts! Deze kan de ernst vaststellen en bepalen of er sprake is van infecties of andere complicaties.

Verschijnselen bij getromboseerde aambeien kunnen zijn:

– Langaanhoudende en intense pijn in het rectum (bij de anus) is een vaak voorkomende klacht bij getromboseerde aambeien

– Zwellingen van de aambeien

– Een blauw, zwart of paarse gekleurde aambei(en)

– Jeuk (door het lekken van darmslijm of ontlasting(vocht) door de anuskringspier)

– Branderig, trekkend gevoel

– Uitscheuringen en bloedingen tijdens of na de ontlasting

Wanneer een behandelende(huis)arts een getromboseerde aambei heeft vastgesteld, kan er worden gekeken naar een mogelijke behandeling ervan. Tegenwoordig zijn er tal van manieren waarop je aambeien genezen kunt, aansluitend op de ernst van de getromboseerde aambei.

Een van de mogelijke behandelingen die regelmatig wordt uitgevoerd bij getromboseerde aambeien is een chirurgische ingreep, wanneer minder intensieve behandelingen geen optie bieden. Daarnaast kun je ook kiezen voor medicinale, ontstekingsremmende zalven en crèmes die klachten zoals jeuk en een brandend gevoel doeltreffend tijdelijk verlichten. Lees hier meer over; aambeien zalf.

Hier volgen een aantal tips die verlichting kunnen geven bij (getromboseerde) aambeien:

– Het regelmatig nemen van een warm bad, voor een betere bloeddoorstroming en afname van de zwelling van de getromboseerde aambei. Heb je geen bad, dan kun je ook een teiltje gebruiken. Vul het bad (of teiltje) met 1 á 2 centimeter lauwwarm water en baad gedurende minimaal 20 minuten. Het toevoegen van lavendel olie of patchouli werkt zeer verlichtend.

– Na het baden dep je het anale gebied zachtjes in met een koud kompres (of wat wattenschijfjes). De etherische olie tea tree kun je hierbij gebruiken, tea tree werkt antibacterieel en herstelt de aangetaste huid. Wel kan deze olie een tijdelijk prikkend gevoel geven, wat vele als zeer onprettig ervaren. Voor toepassing drup je 2 á 3 druppeltjes op het kompres, met een pipetje. Pure tea tree olie kun je kopen bij de natuurvoedingswinkel

– Gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen helpt bij het verminderen van klachten zoals een pijnlijk en branderig, trekkend gevoel. – Het opnemen van meer vezels in je voeding, om een moeizame stoelgang te voorkomen en op die wijze de getromboseerde aambeien minder te belasten. Voldoende voedingsvezels verzachten de ontlasting en vergemakkelijken de pijnlijke stoelgang.

– Zorg elke dag voor voldoende beweging en vermijd een langdurige zit of sta houding – Neem een flesje water mee naar het werk en drink ieder anderhalf uur een vol flesje

– Vermijd irriterende bestanddelen die de getromboseerde aambeien verder kunnen laten opzwellen, zoals geparfumeerde zepen en douche gels en bodylotion ’s. Deze worden opgenomen in de ontstoken aders van de aambeien en vergroten de kans op irritatie.

– Kies er met voorkeur voor om katoenen ondergoed te dragen, deze laten de huid ademen.

– Zorg iedere dag voor een goede hygiëne, spoel het anale gebied zachtjes af met lauwwarm water onder de douche om bacteriën weg te spoelen.

Dit zijn enkele tips die je kunt volgen bij getromboseerde aambeien, maar natuurlijk ook gewoon bij niet-getromboseerde (inwendige of uitwendige) aambeien. Het is belangrijk dat je naast de hierboven omschreven tips ook goed let op je algemene eet en leefstijl, om aambeien succesvol te behandelen. Raadpleeg ook altijd je huisarts, bij twijfels over de aard van je klachten. Meer tips kun je anoniem en vrijblijvend ontvangen via mijn gratis nieuwsbrief!

Laat een reactie achter!