Feiten en waarheden over aambeien

Heb je last van aambeien of ben je benieuwd wat dit precies inhoudt? Wij zetten een aantal feiten en waarheden op een rij, zodat je na dit artikel geen vragen meer hebt over deze aandoening. Meld je daarnaast aan voor onze nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte blijft van nieuws en handige tips.

Twee verschillende soorten

Er bestaan in ieder geval twee verschillende soorten aambeien, de interne en de externe. De interne aambeien zitten inwendig en we vinden ze terug in de onderste rectale regio van het lichaam. De externe aambeien zijn uiteraard zichtbaar aan de buitenkant. Deze vinden we terug op de huid rond de anus, waardoor je hier last van kunt hebben bij het bezoeken van het toilet.

75% van alle mensen

Volgens het National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC) in Amerika krijgt 75% van de mensen vroeg of laat een keer te maken met aambeien, waardoor het opvallend is dat hier over het algemeen zo weinig over bekend is. In de VS alleen al wonen er meer dan 10 miljoen mensen met aambeien en komen er bovendien ieder jaar 1 miljoen bij. Ook in Nederland komt de aandoening veel voor, al wordt er helaas nog maar weinig over gesproken.

Zwangerschap en aambeien

Het klopt dat zwangerschap de kans op aambeien vergroot. Dat heeft te maken met de druk die de baarmoeder met daarin de baby legt op het rectale gebied in het lichaam. Bovendien zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat er een verhoogde bloedcirculatie ontstaat in dit gebied, die alleen maar erger wordt tijdens de bevalling.

Vezelrijk dieet

Om aambeien te voorkomen is het in ieder geval verstandig om vezelrijk te eten en veel water te drinken. Denk hierbij onder andere aan groenten, vers fruit, volle granen en bonen. Dit zijn producten die ervoor zorgen dat je ontlasting minder hard wordt. Een harde ontlasting zorgt voor meer druk op de anus, waardoor je een grotere kans loopt op aambeien. Het drinken van water zorgt ervoor dat je bestaande aambeien kunt verminderen of zelfs verhelpen.

Zitten en staan

Het is daarnaast verstandig om goed na te denken over het zitten en staan en vooral de tijdspanne waarin je dit doet. Zit je veel tijdens je werk? Sta dan af en toe op om een stukje te gaan lopen. Je kunt op die manier de druk op je rectale gebied verlichten, waardoor aambeien zich minder gemakkelijk kunnen ontwikkelen.

Laat een reactie achter!