Bloedende Aambeien

Bloedende Aambeien

Bloedende aambeien komen in tegenstelling tot wat veel mensen denken wél regelmatig voor.

Veel mensen schamen zich voor deze intieme kwaal maar het is belangrijk dat deze op tijd wordt behandeld. Wanneer je te lang rond loopt met deze kwaal, kun je uiteindelijk grotere aambeien krijgen die moeilijker zijn te behandelen en die voor meer klachten en ongemakken kunnen gaan zorgen.

Indien je last hebt van bloedende aambeien, lees dit artikel dan goed door voor belangrijke informatie over het behandelen van bloedende aambeien.

Bloedende aambeien; wat zijn het precies?

In Nederland krijgen 1 op de 3 mensen wel eens last van opgezwollen zwellichamen in of rond de anus, die door blijvende druk kunnen veranderen in ophopingen van vleesachtige bultjes van meerdere bloedvaatjes en vocht.

Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes en vocht die de anus beschermen en ervoor zorgen dat de anus geen vocht of ontlasting vrijlaat.

Bij aanhoudende pijnlijke klachten door het opzwellen van deze sponsachtige kussetje noem je dit verschijnsel ookwel aambeien.

In vele gevallen zijn deze blaasjes zeer gevoelig en omdat deze zich bevinden in het rectale gebied kunnen zij door drukkende factoren (zoals de ontlasting) opengaan en gaan bloeden.

Bloedende aambeien kunnen overigens ook ontstaan door andere vormen van druk op de anus en het rectale gebied. (Lees; oorzaken aambeien).

Inwendige en uitwendige bloedende aambeien

Bloedende aambeien komen zowel inwendig als uitwendig voor. Makkelijk gezegd kunnen aambeien zowel binnen het rectale gebied als buiten de anus zorgen voor bloedingen.

Bloedende aambeien buiten het rectale gebied die zichtbaar zijn bij de anus zorgen over het algemeen voor meer pijnlijke klachten dan bloedende aambeien die inwendig zitten en dus niet zichtbaar zijn.

Bij tekenen van inwendige bloedende aambeien is het verstandig om de aambeien te laten onderzoeken door een arts, omdat bloedingen uit de anus namelijk ook kunnen wijzen op andere kwalen of gevaarlijke ziektes. (Zoals bijvoorbeeld darm kanker).

Bij twijfels over de aard van rectale bloedingen is het goed om dit te laten onderzoeken, ookal lijken er tekenen te zijn van inwendig bloedende aambeien; dit hoeft niet altijd zo te zijn of alleen onschuldig te zijn).

Bloedende aambeien zelf zijn verder geen reden om verontrust te raken; dit is verder een onschuldig teken van aambeien en zijn met de juiste handelingen goed te genezen en te voorkomen.

Uitwendige bloedende aambeien kunnen redelijk eenvoudig (lokaal) worden verzacht maar geven tijdens de stoelgang vaak pijnlijkere klachten dan inwendige aambeien.

Bloedende aambeien: Wat kunnen symptomen zijn ervan?

 

  • Vers bloed op toiletpapier of in het ondergoed
  • Vers bloed op de ontlasting zelf (of in de wc pot)
  • Vleesachtige rode bobbeltjes rond de anus met bloedende wondjes/scheurtjes
  • Inwendige aambeien (die niet of nauwelijks zichtbaar zijn) die wel bloed afgeven

Bloedende aambeien kunnen erger worden als je last hebt van constipatie (een moeizame/harde stoelgang), of door het passeren van een zeer grote ontlasting. Bloedende aambeien kunnen tot grote overlast leiden.

Enkele van de meest vaak voorkomende oorzaken van bloedende aambeien zijn:

 

  • Zeer zwakke rectale vaatwanden en kleppen
  • Ernstige obstipatie
  • Te veel druk op de rectale aderen te wijten aan slechte spiertonus of een bepaalde houding, zoals langdurig zitten of staan
  • Hypertensie in de poortader
  • Overmatige consumptie van cafeïne en alcohol
  • Zwangerschap. Veel zwangere vrouwen hebben last van aambeien, lees hier meer over: aambeien zwangerschap

Als je last hebt van pijnlijke of jeukende (soms) bloedende aambeien, ben je niet alleen. Miljoenen mensen lijden in stilte aan deze aandoening, die niet alleen hun levensstijl en werk beïnvloedt maar ook hun gemoedstoestand.

Zowel inwendige als uitwendige bloedende aambeien kunnen goed worden behandeld, mits je dit in een vroeg stadium van deze kwaal doet.

Hoe langer je wacht, hoe verder de aambeien kunnen gaan opzwellen en uitzakken, waardoor je dus meer klachten kunt ervaren (zoals bloedende aambeien).

Wil je meer weten over hoe je aambeien vroegtijdig kunt voorkomen en behandelen? Schrijf jezelf dan in voor de nieuwsbrief, deze is gratis en volledig gericht op het doeltreffend aanpakken en voorkomen van bloedende aambeien.

Ontvang nu tips door op deze link te klikken