Aambeien Zalf

Aambeien Zalf

Aambeien zalf kan een uitkomst bieden tegen pijnlijke en jeukende aambeien. In dit belangrijke artikel lees je meer informatie over aambeien zalf, de voor- en nadelen ervan en wat je het beste kunt doen om zo snel mogelijk van je aambeien af te komen.

Wat zijn aambeien in het kort?

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten in en/of rond het anale gebied. Er zijn ruim gezegd twee soorten, inwendige en uitwendige aambeien. Inwendige aambeien bevinden zich binnenin de anus en zijn moeilijker in te smeren met aambeien zalf dan uitwendige aambeien, maar zorgen over het algemeen voor minder pijnlijke klachten.

Uitwendige aambeien bevinden zich aan de buitenkant van de anus en kunnen hierdoor makkelijker lokaal worden verzacht met aambeien zalf.

Voordelen en nadelen van aambeien zalf

Aambeien zalf kan een zeer fijne verlichting geven tegen jeuk en pijn en de meeste van deze aambeien zalfjes hebben een werking van wel 1 tot 2 uur (werkingstijden verschillen uiteraard per type aambeien zalf).

Deze tijdelijke verlichting biedt een fijne oplossing voor de ergste klachten maar natuurlijk hebben aambeien zalfjes ook zo hun nadelen. Het gebruik van aambeien zalf is niet altijd even makkelijk of handig en kan niet op ieder gewenst moment gedaan worden.

(Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin het lastig is om de zalf aan te brengen, of momenten waarop je geen aambeien zalf bij je hebt).

Naast dit soort ongemakken zijn er ook nog andere nadelen, zoals dat aambeien zalf slechts tijdelijk werkt en vele vrij te verkrijgen zalven ook nog bijwerkingen kunnen opleveren.

Indien je naast het gebruik van aambeien zalf geen aanvullende behandeling tegen je aambeien volgt is de kans groot dat de aambeien ook niet volledig worden behandeld.

Waarom een aanvullende aambeien behandeling belangrijk is

Gebruik van alleen aambeien zalf zal de aambeien helaas niet kunnen genezen en dit komt door het volgende. Een aambei is in feite een kussentje van vele bloedvaatjes en vocht bij elkaar, dat werkt als een soort sponsje.

Dit sponsje, dat je ook wel zwellichaam noemt, zorgt ervoor dat het gebied vóór de anus kringspier gezond blijft en dat de anus niet spontaan zal openen en zo vocht of ontlasting zal lekken. Zwellichamen houden vocht vast en zorgen voor een goed en gezond rectum milieu.

De druk op de gezonde zwellichamen kan onder bepaalde toestanden (lees aambeien oorzaken) toenemen, waardoor deze zich vullen met meer bloed en vocht. De zwellichamen raken door aanhoudende druk op de darmen en anus geïrriteerd en zwellen op.

Een opgezwollen zwellichaam noem je een aambei. De reden dat aambeien zalf dus geen permanente behandeling biedt, is omdat aambeien zalf de druk op de zwellichamen niet tegen gaat en het vocht en de bloedtoevoer naar de aambei niet kan tegen gaan.

Aambeien zalf kan slechts de pijn (door de druk op de zwellichamen) onderdrukken en verzachten. Er zijn echter wel enkele ‘zwaardere’ aambeien zalfjes verkrijgbaar die de zwellichamen ook uitdrogen, maar vaak zijn ook deze niet voldoende om de uitgerekte zwellichamen volledig te laten herstellen.

Aambeien zullen door de uitdroging lichtelijk krimpen, maar niet hun ‘natuurlijke vormen’ weer aannemen.

Aambeien zalf biedt dus wel een fijne, verzachtende verlichting tegen de aambeien symptomen.

Medicatie tegen aambeien

Naast het gebruik van vrij te verkrijgen aambeien zalf kunnen artsen ook medicatie tegen aambeien voorschrijven. De meeste vormen van medicatie tegen aambeien geven dezelfde effecten als bij gebruik van vrij te verkrijgen aambeien zalfjes.

Het verschil tussen de twee vormen van verlichting tegen aambeien zit hem in het feit dat medicatie meestal wel weer iets agressiever werkt, waardoor het resultaat al wat sneller te merken valt.

Uiteraard kan er ook een medisch onderzoek worden uitgevoerd om de aambeien te kunnen behandelen, je kunt hiervoor een afspraak maken bij je huisarts. Deze zal dan een anaal onderzoek uitvoeren en aan de hand van de ernst van de aambeien en de klachten zal de arts de aambeien behandelen.

Meest bekende soorten aambeien zalf

Er zijn velen soorten aambeien zalfjes op de markt met verschillende soorten effecten, zowel verkrijgbaar met recept als zonder recept. Indien je liever niet naar de huisarts gaat voor je aambeien kun je aambeien zalf ook gewoon bij de lokale drogisterij of apotheker halen. Hieronder lees je een lijstje met de meest bekende variaties van aambeien zalf die zónder recept kunt bestellen.

Xylocaïne
Lidocaïne zalf
Haemorrhoidcreme Aambeienzalf
Curanol zalf
Dr Swaab Aambeienzalf
VSM Vasoplantzalf
Natusor Anaalzalf
Epianal
Hamameliszalf A. Vogel
Hemoclin
Sperti
Theranal

Natuurlijk zijn er nog meerdere aambeien zalf producten maar dit zijn de meest bekende zalven die zonder recept te verkrijgen zijn. Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, kunnen aambeien zalven (en gels/sprays/zet/pillen) de druk op de zwellichamen niet tegen houden en de verdere groei van de opgezwollen zwellichamen niet onderdrukken.

Ondanks dat aambeien zalf de pijn en jeukende klachten van aambeien kunnen onderdrukken is het toch aangeraden om je aambeien een aanvullende behandeling te geven.

Als je aambeien niet op tijd behandeld zullen deze voor meer klachten en ongemakken zorgen, waardoor een geschikte behandeling moeilijker zal worden.

Als je meer informatie wilt ontvangen over hoe je zelf de druk op de aambeien kunt verlichten (op een natuurlijke manier) en ervoor kunt zorgen dat je aambeien kleiner worden, schrijf jezelf dan in voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt hierin meer tips en info over aanvullende behandelingen tegen aambeien.

Klik hier en schrijf jezelf nu in!