Aambeien Symptomen

Aambeien Symptomen

Aambeien symptomen zijn er in verschillende soorten en maten, maar over het algemeen hebben deze allemaal ongeveer dezelfde kenmerken. Heb jij last van aambeien of denk je last te hebben van aambeien? Dan vind hier je de meest vaak voorkomende aambeien symptomen en meer informatie over aambeien, waaronder de oorzaken van aambeien.

Aambeien symptomen die het meest vaak voorkomen:

– (Aanhoudend) bloeden tijdens de stoelgang.
– Bloedingen die uit slierten bloed of vlekken bestaan (terwijl je het toilet gebruikt of ‘spontaan’)
– Jeuk rond de anus
– Kleine roze of rode bultjes rond de anus
– Rectale pijn tijdens dagelijkse activiteiten
– Vocht uit de anus
– Pijnlijk en drukkend gevoel tijdens de stoelgang
– Constipatie (moeilijke stoelgang)
– Scheurtjes rondom de anus
– Rode en geïrriteerde huid rondom de anus
– Moeite met lopen of zitten (en sporten) door rectale pijn of uitwendige aambeien
– Pijn bij het afwegen van het rectale gebied tijdens de stoelgang
– Grotere bultjes (zwellichamen) die uit de anus puilen, deze lijken op roze of rode huidophopingen (dit opgezwollen en geïrriteerde stulpje van bloedblaasjes, vocht en vlies noem je de aambei )

Deze aambeien symptomen kunnen uiterst nare klachten veroorzaken, op de meest vervelende momenten. Aambeien kunnen verergeren naar mate de druk op de darmen toeneemt of aanhoudt, met het gevolg dat deze verder gaan irriteren en opzwellen.

Door de groei van de aambeien en de druk op de anusspier zakt deze uit en komt deze ‘bloot’ te liggen. De aambeien komen dan buiten de anus en wanneer dit gebeurd noem je dit uitwendige aambeien of ook wel externe aambeien.

Probeer aambeien op tijd te behandelen voordat deze volledig uitzakken en extreem groot worden. (Een uitwendige aambei kan van ‘knikker’ maat tot grapefruit maat uitgroeien!)

Grote uitwendige aambeien zorgen namelijk voor nog pijnlijkere en meer aambeien symptomen dan inwendige aambeien. Inwendige aambeien die slechts lichtelijk zijn uitgezakt zijn daarnaast ook makkelijker natuurlijk te behandelen zonder dat daar al te veel bij komt kijken. Uitwendige aambeien kunnen niet alleen heftigere aambeien symptomen hebben maar vragen ook om een intensievere behandeling.

Zelf maatregelen treffen tegen aambeien symptomen en klachten

Of je nu last hebt van ‘beginnende’ aambeien of er al langer last van hebt (in ergere mate), gelukkig kun je zelf al wel de nodige maatregelen treffen. Natuurlijk is het slim om bij twijfels sowieso een bezoekje aan de huisarts te doen, om er zeker van te zijn dat er geen ernstige aandoeningen bij betrokken zijn (zoals darmkanker).

De dokter kan dan ook de ernst van de aambeien vaststellen en kan aan de hand daarvan een passende behandeling uitvoeren (of medicatie tegen aambeien voorschrijven).

Indien je al zeker weet dat je last hebt van aambeien en je liever nog niet naar de huisarts gaat voor een rectaal onderzoek , kun je ook zelf proberen de aambeien symptomen te verlichten.

De volgende tips helpen bij het verlichten van de druk op de darmen, anus en het rectale gebied.
Dit zorgt ervoor dat de zwellichamen (aambeien) de kans krijgen om te herstellen, zodat de zwelling kan afnemen waardoor de aambeien in grootte afnemen.

5 ‘Gouden’ tips tegen aambeien

 

  • Voorkom een moeizame, harde ontlasting. Obstipatie zorgt namelijk voor een enorme druk op de darmen en het rectale gebied, waardoor de bloedblaasjes snel kunnen opzwellen. Drink hiervoor voldoende water en eet vezelrijk.
  • Beweeg voldoende en vermijd te lange periodes van staan of alleen zitten
  • Let op je gewicht; zwaarlijvigheid is van invloed op de druk op de darmen
  • Voorkom ‘plotselinge’ druk op de maag en darmen, zoals bijv. door het niesen of hard hoesten maar ook zware lichaamsinspanningen en extreem fysieke arbeid.
  • Niet alleen een moeizame stoelgang moet je proberen te vermijden, maar ook een té snel passerende stoelgang; diaree oefent een harde druk uit op de anusspier.

 

Dit waren enkele basis tips om aambeien symptomen tegen te gaan, maar natuurlijk zijn deze niet voldoende om van aambeien af te komen. Dit waren enkele tips die je kan toepassen in je levensstijl, maar ons voedsel speelt ook een enorme rol bij aambeien.

Ben je benieuwd welke maatregelen je nog meer kunt treffen om aambeien (en aambeien symptomen) tegen te gaan? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang vandaag nog meer informatie over het natuurlijk behandelen en genezen van aambeien symptomen (stap-voor-stap).

Geïnteresseerd? Klik op deze link!