Aambeien Oorzaken

Aambeien Oorzaken

Aambeien oorzaken variëren in aard maar haast alle aambeien oorzaken hebben één gemeenschappelijk kenmerk met elkaar en dat is namelijk dat deze alleen bijdragen aan een verhoogde druk op de aderen en vaten binnen het rectale gebied van de anus.

Het hebben van aambeien is in feite heel gebruikelijk. De meeste volwassenen zullen op enig moment tijdens hun leven, deze pijnlijke ervaring meemaken en dit is meestal tussen de leeftijden van 35 tot 50 jaar.

In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten aambeien oorzaken.

Wat zijn aambeien?

Een precieze definitie van aambeien bestaat niet, maar deze kwaal kan het beste worden omschreven als ‘de vorming van opgezwollen zwellichamen’.

Deze zwellichamen kun je het beste voor je zien als massa’s of groepjes van weefsel (“kussentjes”) in het anale kanaal. Deze kussentjes van weefsel bestaan ui bloedvaten en steunweefsel dat bestaat uit spieren en elastische vezels. Deze zwellichamen beschermen het anale gebied en zorgen er voor dat de anus geen vocht of ontlasting lekt.

Hoewel de meeste mensen denken aambeien abnormaal zijn, zijn deze oorspronkelijk gezonde zwellichamen bij iedereen in het rectale gebied aanwezig. Er hoeft maar een enkel aantal keren een te hoge druk op te komen staan, waardoor er al problemen kunnen ontstaan. Aambeien vroegtijdig voorkomen en behandelen is dan ook noodzakelijk om er geen last van te hoeven krijgen.

Meest vaak voorkomende Aambeien oorzaken

 • Zwakke aderen
 • Genetisch bepaling, aanleg
 • Extreme abdominale druk
 • Zwaarlijvigheid (overgewicht)
 • Zwangerschap
 • Staande of zittende houding voor een langere tijd
 • Leverziekte
 • Diarree (veelvuldige en vaak met kracht passerende ontlasting kan de bloedvaatjes beschadigen)
 • Extreem hoesten, niezen of braken
 • Oudere leeftijd (slijtage van het weefsel rondom de bloedvaatjes)
 • Extreme fysieke arbeid
 • Problemen met de stoelgang (te harde ontlasting)

Ondanks dat er verschillende aambeien oorzaken zijn, is de meest vaak voorkomende oorzaak een moeizame stoelgang. (denk hierbij aan te harde ontlasting en bijvoorbeeld te droge ontlasting).

Volg de onderstaande tips op om het ontstaan en het terugkomen van aambeien te voorkomen:

Verhoog je dagelijkse vezel inname met natuurlijke voedingstoffen. (Of door het toevoegen van voedingssupplementen).

Er zijn verschillende levensmiddelen die grote hoeveelheden vezels bevatten.
Probeer dus je vezel inname te verhogen met 20-30 gram per dag. Voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan vezels bevatten kun je gewoon in de supermarkt vinden.

Dit is slechts een kort artikel met basis informatie over de oorzaken van aambeien, natuurlijk is het ook erg belangrijk dat je jezelf goed informeert over de mogelijke behandelwijzen tegen aambeien.

Zo zijn er verschillende soorten dingen die je kunt doen om van aambeien af te komen, denk hierbij aan het gebruik van zalven of crèmes, behandelingen bij de arts of chirurg maar ook preventieve behandelingen.

Heb je aambeien en zou je hier graag vanaf willen? Schrijf jezelf dan nu in voor de gratis nieuwsbrief over aambeien. Je krijgt hierin meer informatie en tips over het succesvol behandelen van aambeien, in complete privacy (vanuit thuis).

Klik hier om er alles over te lezen

1 Response to "Aambeien Oorzaken"