Aambeien

Aambeien

Aambeien kunnen uiterst pijnlijke klachten veroorzaken, maar wat zijn het precies? In dit artikel lees je de belangrijkste feiten en weetjes over aambeien.

Gezwollen en ontstoken aders aan het einde van de dikke darm of in de anus worden meestal aambeien genoemd. Het is een vervelende en pijnlijke (maar geen ernstige of besmettelijke) aandoening en gelukkig zijn aambeien goed behandelbaar.

Aambeien oorzaken; welke zijn er?

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk in het laatste deel van de dikke darm. Bijvoorbeeld bij stoelgangproblemen, probeert men extra druk uit te oefenen. Door deze druk kunnen de aders gaan uitzetten en ontsteken.

Overige oorzaken voor deze verhoogde druk kunnen bijvoorbeeld zwangerschap, zwaarlijvigheid, chronische diarree en anale geslachtsgemeenschap zijn.

Daarnaast spelen leeftijd en genetisch aanleg ook een belangrijke rol bij aambeien en zijn er nog vele andere mogelijke factoren die bijdragen aan een verhoogde druk op het darmenstelsel.

Naarmate de leeftijd vordert gaan spieren slapper worden en al bij een kortstondige constipatie kunnen dan aambeien ontstaan. Ook de zwangerschap en bevalling van een kind is van invloed op het darmkanaal en kan een hoge druk op de darmen achter laten, wat kan resulteren in het krijgen van aambeien.

Aambeien symptomen

De meest voorkomende symptomen van aambeien zijn bloedingen, jeuk en pijn rondom de anus.

Aambeien kunnen zich zowel inwendig als uitwendig ontwikkelen. Inwendige aambeien zijn niet zichtbaar en zijn van buitenaf niet aan te voelen. De inwendige aambeien scheiden een bepaalde stof af, die de huid rondom en in de anus irriteert.

Dit veroorzaakt de jeuk. Een ander belangrijk kenmerk van inwendige aambeien zijn bloederige stoelgangen. Bloed kan zichtbaar zijn op het wc-papier of zelfs op de stoelgang zelf.

De uitwendige aambeien zijn zichtbaar. Ze lijken op vleespropjes en vaak zijn deze uitwendige aambeien ook pijnlijker dan aambeien die zich inwendig bevinden.

Het zitten wordt ongemakkelijk en bij het krabben kunnen er wonden worden veroorzaakt. Ook bij uitwendige aambeien kunnen bloedingen worden voorkomen.

Aambeien behandeling

Er zijn diverse behandel mogelijkheden. Als eerst worden de zalfjes en de zetpillen ingezet. De zalfjes bevatten verdovende en verzachtende stoffen.

Vaak zijn er aanvullende behandelingen nodig om aambeien permanent te behandelen, maar deze zalven en zetpillen kunnen wel voor een tijdelijke verlichting zorgen. (De aambeien zelf zullen niet door zalfjes of pillen weg gaan).

De zetpil is voor inwendige aambeien. Bij aanhoudende klachten wordt er een verstevigende stof in de aambei gespoten, waardoor deze moet terugtrekken. Een ander manier is het afbinden van de aambei. Door de bloedtoevoer tegen te houden, zal de aambei binnen enkele dagen verschrompelen.

Dit kan door middel van een infrarood behandeling, waarbij de arts de aders naar de aambei dichtschroeit of door een elastiekmethode, waarbij de arts de aambei afbindt met een elastieken bandje.

Dit zijn zeer agressieve aambeien behandelingen en naar ervaring ook vaak zeer pijnlijk. Als als deze methoden niet werken of de aambeien in ernstige mate groot zijn kunnen ze operatief verwijderd worden.

Aambeien natuurlijk behandelen

Aambeien zijn gelukkig ook op een natuurlijke manier zeer goed behandelbaar.
Zo is het verstandig om toekomstige (ergere) problemen met aambeien te voorkomen en de huidige aambeien te minimaliseren.

Je kunt hier zelf met minimale inspanning al veel aan doen, door bijvoorbeeld goed te drinken en vezelrijk te eten; veel groenten en fruit en liever bruin volkoren brood dan wit (vezelarm)brood. Ook regelmatig een warm bad nemen heeft gunstige effecten op uitwendige aambeien.

Probeer de stoelgang zo soepel mogelijk te houden, zodat extreem persen op de wc niet noodzakelijk is en je aambeien de kans krijgen om natuurlijk te helen.

De tip uit dit artikel om aambeien te voorkomen is; verminder de druk op de darmen en eet makkelijk verteerbare voedingsmiddelen om toekomstige aambeien problemen te verkleinen.

Wil je weten hoe je aambeien kunt voorkomen en behandelen op een snelle en natuurlijke manier? Schrijf jezelf dan in voor de gratis en geheel vrijblijvende nieuwsbrief over aambeien en ontvang vandaag de eerste richtlijnen.

Klik hier om jezelf in te schrijven